Chcete být zdravé? Místo zeleniny a ovoce si dejte popcorn
Popcorn se vám určitě nemusí z počátku zdát jako zdravá potravina, ale kupodivu právě o popcornu bylo zjištěno, že obsahuje mnohem více antioxidantů, než taková zelenina či ovoce. To i přesto, že v posledních letech vědci varovali před jeho škodlivými účinky.
Toto tvrzení oznámil Joe Vinson – přední odborník na výživu z Univerzity v Scrantonu v USA na 243. výročí Národního setkání a výstavě amerického chemického společenství (ACS). Podle něj, obsahuje popcorn velké množství antioxidantů, které jsou známé jako polyfenoly. Při srovnání s ovocem a zeleninou, popcorn obsahuje pouze 4 % vody, takže obsahuje její minimální koncentraci. Někteří odpůrci popcornu ho však nemají rádi právě z důvodu, že slupky kukuřičných zrn zůstávají v mezizubních prostorech, což je mnoho lidem samozřejmě velmi nepříjemné. Nicméně stále platí fakt, že obsahuje nejvíce polyfenolů a vlákniny.
Podle Vinsona je popcorn ideální svačinkou, protože obsahuje 100 % nezpracovaná zdravá zrna. Ostatní zrna jsou obvykle zpracovávána se směsí jiných přísad. Proto i když jsou obaly obilnin označovány jako zdravé, znamená to, že obsahují ale více jak 51 % nezdravých zrn. Popcorn může ale posloužit také jako výživa, protože obsahuje 71 % denního doporučeného množství zdravých zrn. Obsahuje 300 mg polyfenolů, zatímco porce ovoce nebo zeleniny jich obsahují méně než 160 mg.
Samozřejmě ale, že ne vše je tak jednoduché, jak se může zdát. Vinson varuje, že tato podmínka o zdravosti popcornu platí pouze v případě, že je popcorn vyroben s co nejmenším množstvím oleje nebo pokud se takový olej nepoužívá vůbec. Také upozorňuje, že by se nemělo zapomínat, že ovoce a zelenina obsahují však mnoho dalších užitečných živin, takže to rozhodně neznamená, že by se měly ze zdravého jídelníčku vynechávat.