Co zpomaluje stárnutí? My vám to řekneme
Snažíme se všemi možnými způsoby oddalovat účinky stárnutí, ale ne vždy se to podaří. Existují na trhu procedury a krémy. Tentokrát však bylo zjištěno, že proti stárnutí pomáhá také..
Ukázalo se, že přímo pokladem při zpomalení procesu stárnutí člověka se staly kvasinky. Že vás to překvapuje?
Tento fakt byl zjištěn týmem vědců z Univerzity Johna Hopkinse a Národní thajské Univerzity, který tvrdí, že jednobuněčné organismy kvasinek obsahují speciální protein, který je zodpovědný za jejich s věkem související změny. Když je jejich účinnost uměle potlačena, organismy stárnou rychleji a délka života klesá. Naopak, pokud je funkce proteinu v pořádku, stárnutí se zpomaluje a oddaluje.
Podle jednoho z vedoucích autorů této studie, profesora Geoffa Bucka a jeho kolegů, dokázali vůbec poprvé objevit způsob, jak zachovat mládí na molekulární biochemické úrovni – a rozhodně to nemá nic společného s držením diety. Účinek kvasinek je založen na procesu zvaném acetylace neboli přidání acetylu do stávajících molekul. Je pozoruhodné, že se později dokážou rozdělit.
Acetylace může radikálně změnit funkci proteinu, který umožňuje tělu se rychle přizpůsobit měnícímu se prostředí. Tento proces také umožňuje zvýšit živostnost kvasinkových organismů až o 50 %. Odborníci se proto domnívají, že tyto jevy se vyskytují v savčích buňkách, přičemž teprve až po pečlivém prostudování bude možné dostat je pod kontrolu a nakonec tak odhalit tajemství věčného mládí, které je pro lidstvo již dlouho velmi zajímavou otázkou.