Udělejte si domácí mandlové mléko. Pochutnáte si!
Věřte, že s mandlemi toho jde udělat skutečně mnoho. Třeba i takové mandlové mléko. Kromě toho, že si na něm pochutnáte, do sebe dostanete spoustu vápníku, vitamínu A, D, E a také antioxidanty.
Proč si tedy doma nepřipravit dobré mandlové mléko – například jako náhražku za svačinu? Recept je jednoduchý.
Neslazené mandlové mléko (vystačí pro 8 sklenic nápoje)
Budete potřebovat:
1 hrníček syrových mandlí
4 hrnky filtrované vody
špetka mořské soli
Postup přípravy:
1. Dejte mandle do velké misky. Napusťte vodu a nechte je přes noc namočené.
2. Ráno mandle opláchněte a vysušte přebytečnou vodu. Umístěte je do mixéru společně se solí a filtrovanou vodou. Mixujte alespoň po dobu jedné minuty. Poté přes onu velkou mísu umístěte fáč – po celém jeho horním objemu, jako byste se snažili vytvořit síto.
3. Na fáč pak z mixéru dejte mandle a lehce na ně zatlačte – díky tomuto pohybu se uvolní mandlové mléko. Opakujte několikrát, dokud nebude mandlové mléko kompletně „vymačkané“.
4. Nalijte do sklenice nebo džbánku se vzduchotěsným uzávěrem. V ledničce skladujte po dobu tří až pěti dnů. Před podáváním vždy znovu protřepte.