Připomeňme si léto s domácí citrónovou limonádou!
Přemýšlíte nad tím, že výroba domácí limonády je opravdu jednoduchá a že to zvládnete po svém? Jasně, ale není nad tradiční citrónovou limonádu, která zachutná nejen vám, ale i celé vaší rodině. Navíc hodně záleží na tom, kolik ingrediencí limonáda obsahuje, protože jedině pak může být skutečně jedinečná.
Není to tedy jen o tom přidat vodu, cukr, citrónovou šťávu. Vždy záleží na výchozím „počtu“ ingrediencí tak, aby byl poměr přísad v rovině, tudíž není limonáda ani hořká, ani přehnaně sladká. Tajemství dokonalé limonády tkví v začátku. Je totiž nutné cukr rozpouštět v horké vodě, čímž se cukr dokonale rozmísí a neusadí se na dnu.
Co budete potřebovat?
– 1 šálek cukru (lze snížit na 3/4 šálku cukru)
– 1 šálek vody
– 1 hrnek citronové šťávy (nejlépe z čerstvých citrónů)
– 3-4 šálky studené vody pro ředění
Jak na to?
Nejdříve je nutné rozpustit si cukr a vytvořit tak dokonalý sirup jako základ pro limonádu. Vezměte tedy hrnec, nebo klidně hlubokou pánev, do které nalijete takové množství vody, aby se nám vešla do džbánu a zbylo místo pro 3-4 šálky vody pro ředění a přisypete cukr. Počkáte, až se cukr v horké vodě úplně rozpustí, aby se vám neusazoval na dně.
Zatímco se cukr rozpouští v hrnci nebo na pánvi, můžete vymačkat citróny pomocí odšťavňovače. Doporučujeme si pořídit tak 4-6 citrónů, což vystačí na velký džbán limonády.
Do džbánu nalijte zbytek vody, přidejte vymačkanou šťávu a rozpuštěný cukr. Následně přidejte 3-4 šálky studené vody. Před podáváním nechte v lednici alespoň 45 minut, aby se limonáda skvěle vychladila. Pokud ji chcete mít opravdu perfektní, doporučujeme přidat lístky máty nebo plátky limetky.
Přejeme dobrou chuť!