Bajecnazenska.cz

Jak uvařit zelí?

Neustále změny počasí s sebou přinášejí různé nemoci, a tak je nutné doplňovat vitamíny všemi možnými způsoby. Někdo dává přednost klasickému vitamínovému šumáku a někdo zase domácímu ovocnému/ zeleninovému smoothie. A co takhle zkusit něco nového? Věděly jste, že i zelí obsahuje mnoho vitamínů?

Zelí se dá jíst jen tak nebo dušené. A dnes se právě podíváme, jak si takové zelí uvařit. Příprava vařeného kysaného zelí je natolik jednoduchá, že vás po přečtení tohoto receptu bude podivovat, proč jste to ještě nezkusily.

Co se týče ingrediencí, budete samozřejmě potřebovat jednu hlávku bílého zelí, bez toho by to nešlo. Dále si připravte sůl, kmín a máslo nebo sádlo. Kromě toho si ještě najemno pokrájejte jednu cibuli a nastrouhejte jednu bramboru. Nakonec budete ještě potřebovat 8% ocet a krupicový cukr.

Teď když máme vše připravené, můžeme se vrhnout na samotnou přípravu zelí:

Nejprve si vezmeme hlávku zelí, ze které důkladně odstraníme povadlé listy. Zelí pak omyjeme, necháme okapat a rozčtvrtíme na nudličky. Během toho samozřejmě nezapomeneme na košťál. Nudličky zelí dáme do mísy, posypeme lžičkou soli, pomačkáme a zamícháme.

V kastrolu si mezitím rozehřejeme tuk, osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět (3-5 minut). Do hrnce nasypeme již připravené zelí. Dle chuti přidáme kmín a popřípadě i nastrouhanou bramboru. Hrnec přikryjeme pokličkou a necháme dusit doměkka (10-15 minut). Během dušení je potřeba sem tam zelí zamíchat a dle potřeby podlít vodou, aby se zelí nepřichytilo a nespálilo. Pakliže chcete zelí trochu zahustit, můžete ještě vmíchat jíšku nebo hladkou mouku. Po změknutí dochutíme dle potřeby octem a cukrem. Nakonec ještě jednou promícháme, necháme přejít varem a máte hotovo.

Celková příprava dušeného kysaného zelí zabere něco okolo 30-40 minut a to se ještě o většinu práce postará vařič a hrnec. Dejte tedy dušenému zelí šanci a zkuste něco nového. Vařené kysané zelí se dá podávat buď samotné, anebo třeba s uzeným masem či s pečenou drůbeží.



Leave a Comment

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!