Pozor! Tyhle potraviny mohou dráždit váš žaludek a nejen to! 2. díl
Pamatujete si ještě na náš první díl o potravinách, které se na první pohled zdají chutné a zdravé, ale mnohdy dokážou naše tělo pořádně potrápit? Pokud ano, tak si jistě vzpomínáte například na banány, které mohou narušit náš spánek, avokádo nebo také sýr. Čtvrtá dnešní pochoutka, se kterou musíte opatrně, nese jméno čokoláda.
Měli jste doposud ve zvyku vždy, když máte na něco chuť, vzít si pár kostiček hořké čokolády, protože je zdravější a obsahuje méně kalorií? Vědci se nyní shodují na tom, že to není až tak rozumný nápad. Ptáte se proč? Tak za prvé: hořká čokoláda obsahuje vysoké množství kakaa, které je pro naše tělo těžko stravitelné, přičemž mléčná čokoláda, která obsahuje mléko, našemu tělu už takové problémy nedělá.
Za druhé, ať už konzumujete čokoládu hořkou nebo mléčnou, tak i tak obsahuje vysoké množství serotoninu. Tedy hormonu štěstí. Možná si říkáte, že je to snad dobře, to sice ano, ale nevýhodou je, že tento hormon, je-li podáván ve vysokých dávkách, může způsobit záněty a problémy a žaludkem či střevy.
To ale není všechno, co tento hormon dokáže. Serotonin nám sice pomůže překonat úzkost, ale zároveň je zodpovědný za naše aktivity během dne. Jestliže jste během dne vykonávali příliš mnoho náročných aktivit, večer budete nevyhnutelně čelit nadměrnému vzrušení a podrážděnosti. Vědci navíc tvrdí, že čokoláda může zhoršit i pocity deprese. A deprese není vždy známkou nedostatku serotoninu. Těžká deprese může být způsobena jeho předávkováním. V takovém případě lékaři doporučují vyřadit ze svého jídelníčku potraviny, které obsahují vysoké množství tohoto hormonu – to znamená čokoládu, banány, fermentované sýry, krůtí maso nebo ořechy.