Proč jsou okurky hořké
Také vám vrtá hlavou, proč jsou okurky hořké? Hořkost okurek je způsobena přítomností látky vyvolávající hořkost nejen plodů, ale i stonků a listů. Název této látky zní cucurbitacein. Původní okurky v dávných dobách byly všechny hořké. Od nich pak byly postupně vyšlechtěny nové odrůdy. Hořké byly i staré nehybridní odrůdy jako Mělnické nebo Bílské. Jejich výrazná hořkost se ale ztrácela po naložení do octového nálevu.
U nás patří k nejrozšířenějším odrůdám Regina, Nora či Amira, u kterých byla šlechtěním přítomnost cucurbitaceinu značně potlačena. Za optimálních pěstebních podmínek se hořké plody již netvoří, ale stonky a listy si hořkou chuť ponechávají. Optimální podmínky lze však mnohdy obtížně udržet po celou vegetační dobu. K hořknutí okurek například přispívá, když se začne zvětšovat rozdíl mezi denní a noční teplotou vzduchu, případně i dlouhé období sucha. Také v závěru vegetačního období značně stoupá počet hořkých plodů. Zvýšená produkce cucurbitaceinu je obranou reakcí okurek proti stresujícím podmínkám. V případě vylepšení podmínek lze dosáhnout ústupu hořké chuti, nebo zůstane hořkost jen na konci u stopky.
Mezi odrůdami okurek jsou i okurky geneticky nehořké. Jedná se hlavně o hladké odrůdy, které pro vývoj plodů nepotřebují opylování. Je to například Alhambra, Elisabeth, Bohemia, Sonada a další. Tyto odrůdy jsou natolik vyšlechtěny, že ztratily schopnost vytvářet cucurbitaceiny, a proto jsou všechny části rostlin sladké. To má ovšem nevýhodu v tom, že díky sladkosti všech částí rostliny jsou tyto náchylnější na napadení sviluškou či jinými škůdci.
Pokud při pěstování okurek narazíte na výskyt hořkých plodů, měli byste se v příští sezóně zaměřit na odrůdy geneticky nehořké. Již při nákupu semen je lépe navštívit specializovanou semenářskou prodejnu a poradit se o vhodné odrůdě do vašich podmínek.