Bajecnazenska.cz

Rajčata a vaše zdraví

Rajčata, to je zelenina, která vám je jistě moc dobře známá. Jedná se o červené, šťavnaté plody, které si nezamilovali jen italští kuchaři. Červená rajčata v sobě však skrývají mnohem více, než jen dobrou chuť, mají totiž mnoho zdravotních výhod pro naše tělo. Ptáte se, jaké to jsou?

Většina z vás jistě netušila, že rajčata byla kdysi považována pouze za okrasnou rostlinu a jejich konzumace byla zakázána, protože byla považována za nepoživatelná. Jednu dobu se také říkalo, že rajčata jsou vhodná pouze pro rolníky. Později, během 19. století, si však tato populární zelenina našla své oblíbence, kteří ji zařadili do různých jídel a pokrmů, jako jsou např. těstoviny s rajčatovou omáčkou.

Rajčata však nejsou jen oblíbeným pokrmem v Itálii, ale také např. ve Spojených státech, kde jsou rajčata čtvrtou nejprodávanější zeleninou po bramborách, salátech a cibuli.

KTERÉ VITAMÍNY A MINERÁLY RAJČATA OBSAHUJÍ?

Zajímalo by vás, které vitamíny a minerály vlastně rajčata obsahují a tím jsou prospěšná pro vaše tělo a celkové zdraví?

Jeden takový šálek syrových rajčat totiž obsahuje pouze cca 32 kalorií. Pro nás je ale především důležité vědět, jaké vitamíny obsahují. Je to především vitamín A, C a K. Dále jsou rajčata dobrým zdrojem draslíku a dalších minerálních látek, včetně molybdenu, manganu, mědi, hořčíku a fosforu. Navíc jsou také bohatým zdrojem vlákniny.
To ale stále není všechno, kromě již těchto zmíněných látek a minerálů, navíc obsahují rajčata také karotenoidy, jako je lutein nebo beta-karoten.

ZDRAVOTNÍ VÝHODY RAJČAT

Většina z vás jistě netuší, že rajčata obsahují látku zvanou lykopen, která vlastně způsobuje, že jsou rajčata červená. Lykopen obsahují taktéž např. papriky nebo meloun. Samotný lykopen však sebou přináší celou řadu zdravotních výhod pro vaše tělo, jako je např. fakt, že pomáhá tělu bojovat proti rakovině, zejména co se týče rakoviny prostaty u mužů. Rajčata také pomáhají tělu bojovat proti onemocnění srdce a úbytku kostní hmoty, tzv. osteoporóze.

Pro vás jistě může být zajímavý i fakt, že vařená rajčata obsahují mnohem více lykopenu, než rajčata syrová. Naše tělo navíc lykopen z uvařených rajčat dokáže absorbovat mnohem více.



Klíčová slova: , , , ,

Leave a Comment

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!