Tři nejzdravější země světa – víme které to jsou
Už jste slyšeli o tom, že vyšel seznam tří nejzdravějších zemí? Lépe řečeno seznam, kde se píše o zemích, kde žijí nejdravější lidé.
Nejčastěji se píše o virech, nemocích a epidemiích, které naši planetu sužují. To se možná lidem nelíbilo a začali se dožadovat, aby se začalo také psát ne o těch nejchudších a nejnemocnějších státech, ale také naopak o těch nejzdravějších. Což je správné a logické.
Island – Nejlepší péče o děti
Nejnižší kojenecká úmrtnost po celém světě byla shledána právě na Islandu, což je země, kde jsou těhotné ženy považovány za část populace, kterým by se mělo dostávat té nejlepší péče. Zveřejněná čísla mluvila jasně. Zaznamenaly se jen dva případy úmrtí u dětí do pěti let na tisíc porodů. Pro srovnání v takovém USA je to číslo sedm.
Nicméně také Island má svá proti. Na druhé straně tam je zaznamenán velký problém s obezitou: každý rok každý obyvatel spotřebuje velké množství cukru – zejména v důsledku nadužívání sladkých sycených nápojů.
Francie – Nízký počet infarktů
V této zemi je úroveň srdečních chorob poměrně nízká, a to i přesto, že se stále jedná o hlavní příčinu úmrtí lidí po celém světě. Specialisté si vysvětlují tuto skutečnost tak, že Francouzi mají ve zvyku jíst jídlo pomalu a vypít skleničku vína denně. Tradičně také, francouzská strava je bohatá na sacharidy a tuky a Francouzi jí také jídlo v obvykle menších porcích společně s vínem.
V roce 2002 odborníci ze Světové zdravotnické organizace uznali Francii jako nejzdravější ze zemí Evropské unie. Je známo, že mnoho francouzských lidí umírá na rakovinu a jiné vážné onemocnění. Mezitím ale průměrná délka života ve Francii je 75 let pro muže a 83 let pro ženu.
Nicméně také ve Francii je obezita považována za problém a úmrtnost Francouzů na rakovinu je stále vysoká.
Japonci – žijí dlouho
Japonci žijí déle než členově všech ostatních národů – průměrná délka život Japonců se pohybuje mezi 86 lety. Tajemstvím zdraví Japonců je tělesné cvičení a potrava s nízkým obsahem cholesterolu. Mezi tradiční japonskou kuchyni patří rýže, ryby, mořské řasy. Kromě toho v Japonsku jsou populární také fitness studia.
Sedm milionů Japonců však trpí cukrovkou, která se v Japonsku šíří rychleji než v jiných částech světa.